18 Temmuz 2023

 


Sürdürülebilir Teknoloji Nedir? Sürdürülebilir Teknolojinin Çevreye Etkileri Nelerdir?


İnsanoğlunun yaşamında sanayi devrimi büyük önem taşımaktadır. Günümüzde kullanılan teknolojilerin temelleri sanayi devrimiyle birlikte hızlanmıştı. Sonuç olarak teknoloji süreklilik içerisinde dönüşerek gelişmeye başlamıştır. Elbette ki teknolojinin olumlu yanları olduğu kadar olumsuz yanlarının olduğunu da yadsıyamayız. Nitekim teknolojik gelişmeler ekosistem için büyük bir tehdit haline gelmeye başlamıştı. Ancak son zamanlarda küresel ısınma tehdidiyle birlikte sürdürülebilir teknoloji kavramına ilgi arttı. Zaman içerisinde ortaya çıkan endüstriyel gelişmeler günümüzde sürülebilir teknolojilerin teknolojinin çevre üzerindeki rolünü olumlu yönde değiştirmektedir. Sonuç olarak geleceği inşa ederken teknolojinin kullanımına epey ihtiyacımız olacak gibi duruyor. Bilhassa yerel yönetimlerde yeni teknolojilerin kullanımı insan hayatını kolaylaştırmanın ötesinde bizzat oyunu şekillendiren bir etkiyle çevreye yararlı hale getirmektedir.


Sürdürülebilir Teknolojiler Nelerdir?

Sürdürülebilir teknolojiler için ana hatlarıyla çevresel, ekonomik ve sosyal olmak üzere alt dallarda inceleme yapabiliriz. Çevresel teknolojilerde sürekliliğin sağlarken ekolojik bütünlüğü korumak, doğal dengeyi bozmamak ve yenilenebilirlik önemlidir. Ekonomik perspektiften ise insanların kaynaklar üretip bunlara erişme olanaklarını sağlamakta gizlidir. Son olarak sosyal açıdan sürdürülebilir teknolojilerde temel insan hakları kilit rol oynamaktadır. Günümüzde inovatif yeniliklerle beraber sürdürülebilir teknolojiler ortaya çıkmaktadır. 


Sürdürülebilir Teknoloji Örnekleri

Yenilikçi mimariler
Güneş enerjisi
Biyoatıklar
Dijital Arşiv
Biyometrik imza
Enerji ve karbon yönetim yazılımları
Uzaktan müşteri edinimi

Gelecekte bizi bekleyen iklim krizi sebebiyle birçok ülke adım adım sürdürülebilir teknolojilere geçiş için uygun adımları atıyor. Bununla birlikte bu teknolojiler hayatın farklı yönlerinde ortaya çıkar. Örneğin Türkiye’de uygulamada olan e-devlet sistemi akıllı sistemlere geçiş aşamasından bu teknolojiler arasındadır. 


Sürdürülebilir Teknolojiler İçin Gerekli Adımlar

Birleşmiş Milletler çevresel, ekonomik ve sosyal amaçlarla sürdürülebilir teknolojiler için gerekli adımlar atmıştır. İnsanın refahını ve ekolojik sistemi korumayı gaye edinen bu hedeflerle beraber yenilikçi adımlar atmak gerekiyor. Öte yandan salt teknolojik gelişmeler bu hedeflere ulaşmak için yeterli değil. Bunun için sosyolojik adımları atarak toplumu sürdürülebilir teknolojilere hazır hale getirmek oldukça önemli. Bunun için her bir ülkenin kendine göre adımlar atması oldukça mühim. Hele ki yerel yönetimler bazında belediyelere epey fazla söz düşüyor.


Sürdürülebilir Teknolojilerin Çevresel Etkileri

Sürdürülebilir teknolojilerin çevresel etkileri temel olarak ekolojik dengeyi sağlamakla ilgilidir. Alternatif enerji kaynaklarına yönelerek çevreyi minimum düzeyde kirletme ve dünyayı bekleyen iklim krizi tehdidiyle baş etme epey önemlidir. Yenilikçi mimariler elektrik ve su tüketimini asgari düzeye indirme konusunda etkili olabilir. İnsanın giderek kırdan kente adapte olan yapısı dolayısıyla gelecekte büyükşehirlerde yaşayan insan sayısı epey artacak gibi duruyor. Bu nedenle çevreyi sürdürülebilir mimari yeniliklerle yeniden düzenlemek oldukça önemlidir. Gelecek nesiller açısından yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek, iklim dengesini koruma açısından oldukça önemlidir. Bunun için güneş enerjisi ve biyoatıklar gibi sürdürülebilir teknolojileri kullanmak önemlidir.